A salakanyagok lerakódásáért a helytelen, egyoldalú és mértéktelen táplálkozás a felelős: a túl sok zsíros étel, az édességek, az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a túlhajszolt életmód is mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a kötőszövetekben salakanyagok képződjenek. Kiegyensúlyozott életmód és táplálkozás mellett szervezetünk még könnyedén megbirkózik az emésztés, ill. anyagcsere során keletkező méreganyagokkal, helytelen életmód esetén azonban ezek idővel lerakódnak testünkben, és salakanyagokká válnak.

A salakanyagok miatt a szövetek legfontosabb feladata – a sejtek ellátása és a létfontosságú tápanyagok szállítása – akadozik. Az oxigén és a táplálékkal felvett tápanyagok ugyanis a sejteket és az ereket összekötő szövetnedven keresztül jutnak a sejtekbe. Ha a sejtek a helytelen táplálkozás miatt eltelítődnek, egyfajta „dugó” keletkezik, a tápanyagok pedig megrekednek, és a szó szoros értelmében elsavasodnak. A következmény pedig mindenki számára ismerős: telítettnek, fáradtnak, levertnek és kedvtelennek érezzük magunkat.

Gyönyörű és egészségtől sugárzó bőr – a méregtelenítés kívül-belül megszépít.

Hogy szervezetünk meg tudjon birkózni a rá kiszabott, könnyűnek nem éppen nevezhető feladattal, méregtelenítőkúrákkal kell segítenünk, melyek megszabadítják a sejteket és a szöveteket a lerakódott salakanyagoktól, és támadásba veszik a kialakult „dugókat”. Egy-egy méregtelenítő hétvége után újra fogékonyak leszünk testünk jelzéseire, megnő az étvágyunk az egészséges ételek iránt, ösztönösen érezni fogjuk, hogy mi az, ami jó tesz szervezetünknek, és azt is időben vesszük észre, ha jóllaktunk. Így a felesleges kilókat is könnyedén kordába tarthatjuk, a fáradságos kalóriaszámolgatást és a diétákat pedig bátran elfelejthetjük.

 

Igyunk sok folyadékot!

Fontos, hogy a méregtelenítőkúrák során elegendő folyadékot fogyasszunk, a folyadék gondoskodik ugyanis arról, hogy a táplálék felesleges elemei, valamint a nikotin, az alkohol és a salakanyagok a veséken és a beleken keresztül távozzanak szervezetünkből. Ha sok folyadékot iszunk, szervezetünk kitisztul, emésztésünk beindul, testünk feszes, bőrünk pedig szép rózsaszínű, egészségtől sugárzó lesz.

Naponta legalább 2-3 liter folyadék az ajánlott mennyiség. Egy pohár víz az éhséget is csillapítja, az étkezések előtt elkortyolgatva pedig az étvágyat is csökkenti. Minél többet iszunk tehát, annál kevésbé leszünk éhesek, és természetesen annál kevesebbet eszünk.

A legideálisabb szomjoltó az ásványvíz, elsősorban az enyhén szénsavas vagy a szénsavmentes, a túl sok szénsav ugyanis a test túlsavasodásához vezethet. A gyümölcslevek, a szűrt zöldséglevek és más kalóriaszegény italok, mint a gyümölcs- vagy gyógyteák ugyancsak ideális szomjoltók.

 

A salakanyagok betegségekhez vezetnek

A salakanyagok egész szervezetünket megterhelik. Ha tisztítószerveink, a máj és a belek nem képesek testünk rendszeres és alapos „kitakarítására”, az anyagcsere során keletkező méreganyagok, mint a koleszterin vagy a húgysav, lerakódnak a vérerekben. Ha pedig hosszútávon nem iktatunk be egy tisztítókúrát mindennapjainkba, az akár súlyos betegségekhez, érelmeszesedéshez, szívinfarktushoz, reumához, köszvényhez vagy diabéteszhez is vezethet.

Ha rendszeresen végzünk méregtelenítőkúrákat, melyek során sok gyümölcsöt, zöldséget és rostos ételt fogyasztunk, még a táplálkozásban elkövetett nagyobb „bűneink” felett is szemet hunyhatunk.

 

A jó közérzet alapja – az emésztés

A belek rendkívül fontos szerepet játszanak emésztésünkben: itt bomlik fel az elfogyasztott táplálék alkotórészeire; a létfontosságú tápanyagok, mint a vitaminok és az ásványai anyagok is a belekből, az ereken és a nyálkahártyán át jutnak a sejtekbe és a szövetekbe, de a megemészthetetlen, felesleges táplálék is a beleken keresztül távozik testünkből.

Ideális esetben a bélrendszer, testünk legnagyobb emésztőszerve igen hatékony munkát végez, ilyenkor az elfogyasztott táplálék 95%-a alakul át energiává és tápanyaggá. Ha kapkodva és idegesen eszünk, ha dohányzunk evés közben, vagy túl sok alkoholt fogyasztunk, az étel anélkül halad át testünkön, hogy bármit is hasznosítanánk a benne lévő tápanyagokból.

A bél nyálkahártyája védőbástyaként óvja szervezetünket a kórokozóktól, az immunrendszer számos védősejtje is a bél nyálkahártyájában képződik. Ahhoz azonban, hogy el tudja látni feladatát, megfelelően kell táplálkoznunk. A sérült bélflóra ugyanis nem képes tökéletesen megemészteni az ételt, ez pedig emésztési zavarokhoz, például székrekedéshez vezet.

A gyengéd tisztítás az emésztésben központi szerepet játszó belekre is jótékony hatással van.

Hogy beleink zavartalanul működhessenek, fogyasszunk bőven rostokban gazdag ételeket – friss gyümölcsöt és zöldséget, hüvelyeseket, gabonaféléket, olajos magvakat, joghurtot vagy kefirt – és rengeteg ropogós, tápanyagban gazdag zöld salátát. A felsorolt ételek mindegyike energiát ad szervezetünknek, a méregtelenítőkúrák során is rengeteget fogyaszthatunk belőlük. A rendszeres mozgás – már az is számít, ha 20 percet sétálunk, vagy ha a lift helyett a lépcsőzést választjuk – ugyancsak serkenti a bélműködést és az emésztést.