Az egyik leghatástalanabb és legnevetségesebb emberi dolog a fogyókúra. Napokig, hetekig, sőt hónapokig vagyunk képesek sanyargatni magunkat egy cél érdekében, és mikor elértük a célt, az első pillanatban merényletet követünk el ellene. És mintha egyetlen ilyen élmény nem lenne elég rossz, sokan újra  meg újra elébe mennek, fellelkesülve attól a néhány kilótól, amit leadnak, aztán megint fölszednek. Egyfolytában keresik, és soha nem találják a végleges megoldást, közben pedig testileg-lelkileg kimerítik magukat, állandóan feszültek és feldúltak.

Mi is a fogyókúra tulajdonképpen? Az emberek elengedik magukat egészen addig, amikor már nem bírnak tükörbe nézni, és minden ruhájuk feszül. Aztán pedig kelletlenül diétára adják fejüket, hogy megszenvedjenek a múlt bűneiért. Olyan ez, mintha akkor szaladnánk bezárni a garázst, amikor a kocsit már ellopták. Késő. A kár megtörtént. A bajok orvoslására szánt bármelyik diétás kúra nagy árat követel a fogyni kívánótól. Sokszor az egészségébe kerül.

Miért nem használnak a fogyókúrás diéták? A válasz egyszerű. Mire gondol Ön a legtöbbet, amikor fogyókúrázik: „Mit eszem, ha a kúrának vége?” Hogyan lehet egy diéta sikeres, ha közben más sem jár az eszében, csak az evés? Nem a böjtölés a módja az egészséges és tartós fogyásnak. A böjtöt legtöbbször lakoma követi, és az ördögi kör bezárul. És ez csak egy fogyókúra hátrányai közül.

A kudarc másik oka az átmenetiség, amitől az eredmény is csak átmeneti lehet. Örökre vagy csak ideig-óráig szeretne Ön karcsú maradni? A tartós módszer eredménye is tartós. „Már mindenféle fogyókúrát kipróbáltam és egyik sem segített!” Miért kell mindenféle fogyókúrát kipróbálni? Mert egyik sem használ. Rossz megközelítés. A fogyókúrák a bennük lévő tiltások miatt buknak meg. A tiltás igen ritkán használ, ha evésre vonatkozik. Mégis sok ember, mivel soha senki nem mutatott még neki más megoldást, életében ki tudja hányadszor, fogyókúrázni kezd, és közben reméli, hogy valahára megtalálja a hatásos fegyvert teste túlzott domborulatai ellen.

Miközben diétázunk, életfolyamataink rendje fölborul és közben szervezetünk alkalmazkodni próbál az új helyzethez. Amikor pedig a kúra véget ér, vissza kell állnia a régire. Arra hasonlít ez, mint mikor egy fémrudat ide-oda hajlítgatunk, amíg el nem törik. Ugyanezt tesszük testünkkel, miközben hol elkezdjük, hol abbahagyjuk a fogyózást.

Egy reprezentetív felmérés szerint az amerikaiak 62 százaléka túltáplált. Több mint 44 millió amerikai kórosan kövér, tehát 10 vagy annál több kilóval nehezebb a normálisnál. Több mint az ország fele fogyókúrázott már vagy éppen fogyókúrázik, a számok tükrében is eredménytelenül. Hányféle fogyókúrarecept született az elmúlt 20 évben? Száz? Ötzáz? Ha tényleg használnak, akkor évről évre nem növekednie, hanem csökkennie kellene a kóros elhízások arányának.

Az egyik népszerű kúra szerint sok fehérjét és kevés szénhidrátot kell fogyasztani. Egy másik, hasonlóan elterjedt, a szénhidrát mellett teszi le a voksot a fehérjével szemben. Hogyan lehet a kettő együtt igaz? Egy másik elmélet szerint bármit ehetünk, amikor csak megkívánjuk, csak utána jó sok ananásszal ki kell hajtani magunkból. Megint másik azt mondják, hogy keveset bármiből lehet enni, de sokat kell mozogni. Egy következő leírás szerint mindegy, hogy mit eszünk., de előtte mérjük meg. Egy további kéthetes kúrákat javasol. A legtöbb fogyókúra a kalóriaszámolgatáson alapul. De a legkétségbeejtőbb mind közül a legújabb őrültség, amelyik az ételt gyógyszerekkel és „tápporokkal” akarja helyettesíteni. Hogy ez mit tesz az ember egészségével, majd még kiderül.

Azt ne feledjük, hogy a méregtelenítés és a fogyókúra két különböző dolog, amiről honlapunkon többet olvashat!